HTML

Random anime kritikák szubjektíven

Friss topikok

  • Shachi Haru: Nekem alapból tetszett, bár igaz vannak olyan részek/ részletek, amik hagynak maguk után némi kive... (2016.08.05. 10:44) Black Bullet - WTF?!
  • DropTheWorld: Üdv ismét itt! :D Nézd meg a Sailor Moon Crystal nézettségét, az egész jó lett. x) Több mint 1500 ... (2014.07.21. 12:14) Densetsu no Yuusha no Densetsu
  • DropTheWorld: Az átváltozást pont elfelejtettem megemlíteni. :/ Egyébként félek megnézni az eredeti első részt..... (2014.07.15. 20:04) Első ránézésre - Sailor Moon Crystal (2014)
  • DropTheWorld: Nem, a cosplay távol áll tőlem, inkább maradok a mange és anime asztalnál. :) Örülök, hogy kívánc... (2014.07.10. 19:47) Deadman Wonderland

Archívum

Deadman Wonderland

DropTheWorld 2014.07.08. 20:58

close-up-deadman_00279738.jpg

Egy magánkézben lévő börtön, melyet egy katasztrófa helyszínén húztak fel. A felszínen csupán egy hétköznapi létesítmény, mely távol tartja tőlünk a bűnözőket... De vajon milyen mély is a nyúl ürege valójában..?

Ezt a 12 részes sorozatot nemrég fejeztem be és nem voltam rest hozzávenni az OVA-t is, amit valamivel később adtak ki, de ugyan abban az évben (2011). Nem olvastam a mangát, így ezt a cikket csak is az anime által bemutatottak formálták (plusz az Ova, de azt majd egy másik cikkben). Úgy vetettem bele magam, hogy nem volt különösebb elvárásom vele szemben, de végül sikerült elérnie, hogy majdnem egy levegővel nézzem végig az összes részt.

17490_deadman_wonderland.jpg

Igarashi Ganta békésen, boldogan ücsörög az iskolában, nem is sejtve, hogy nemsokára gyökeresen megváltozik az élete, mikor is az óra kellős közepén az ablakon kívül (a harmadik emeleten vannak) megpillant egy lebegő, vörös ruhás embert. A fazon rövid úton összetöri a termet és benne a szerencsétlen diákokat. Ganta ebbe a rémálomba ébred fel egy kis ájulás után és sokkolva veszi észre, hogy barátai bizony darabokban hevernek kisebb-nagyobb vértócsákban. A "vörös ember" ezután egy vörösen ragyogó követ nyom a mellkasába és ismét elveszíti az eszméletét.

Ébredése ismét nem kecsegtet sok jóval, mert kiderül, hogy őt tartják bűnösnek 29 diáktársa megöléséért. Előkerül egy hamis bizonyíték is, így a srácra halálbüntetést szabnak ki, amit a Deadman Wonderland (továbbiakban: DW) nevű börtönben kell kivárnia. DW egy speciális hely, egy magánkézben lévő börtön, mely egyben cirkuszként is funkcionál, ahol a raboknak kell szórakoztatniuk a népet. Egy "Vörös Lyuk incidens" nevű katasztrófa helyén húzták fel a helyet, ami elpusztította Tokyot, az eredeti fővárost.

vlcsnap-2011-04-17-23h25m07s64.png

Ganta hamarosan rádöbben, hogy a börtönben különleges szabályok vannak érvényben: A rabok gyűjthetnek "szereppontokat", amiken ételt és egyéb használati cikkeket tudnak vásárolni, illetve a halálra ítélteknek egy bizonyos "édesség" nevű szerre is figyelniük kell. Az édesség - ami valójában keserű ízű - gátolja a nyakörveket abban, hogy idegméreggel végezzen a tulajdonosukkal. Három naponta be kell egyet venni, különben a halálra ítélt gyorsan megkapja a halálos büntetést.

Főhősünkben gyorsan feltámad egy különleges erő, minek köszönhetően át is telepítik a "G blokk"-ba, aminek létezéséről a legtöbb rab még csak nem is tud. Ganta itt szembesül a DW igazi arcával, ahol a különleges képességű embereket arénában ugrasztják egymásnak, hogy győztesként megmenekülhessenek a haláltól, vagy a harc utáni büntető játéktól.

Kiderül, hogy a képesség, amit Ganta használ a "bűn ágai" része, melynek rengeteg változata van, de mindben ugyan az a közös: vérrel működik. Hősünk lövedékeket tud formálni véréből és ezeket tudja kilőni, de találkozunk egy halom más felhasználási móddal is (pengék vérből, bombák vérből, egész testes pajzs vérből, ostor vérből, stb). Ezen felül minden "bűn ágai" hordozónak van egy egyedi neve, ami mindenképpen egy madáré (gezerigó, fakopáncs, kolibri, harci kakas, holló, stb.) továbbá van saját ikonjuk is.

deadman_wonderland__g_block__ganta_aka__woodpecker_by_ashleylea-d56b0d2.png

Ganta a "fakopáncs" nevet kapja és amint bekerül a blokkba, máris össze kell csapnia "hollóval". A történések innen felgyorsulnak, rövid időn belül rengeteg karaktert ismerünk meg és valamennyire - hacsak pár képkocka erejéig is - a múltjukba is betekinthetünk. Rengeteg vér és halál vár arra, aki folytatja a sorozat nézését, ahol az őrület lassan, de biztosan mindenkit magába kerít. Minden karakternek van egy kis defektje, ami nem is gond, ettől lesznek kellőképpen egyediek és ezért is tudja a néző gyorsan megszeretni őket. Ám az élet kegyetlen a DW-ben, így szokjunk hozzá, hogy kedvencünk valószínűleg hamarosan elveszíti az eszét, vagy az életét.

1046088_1338961199691_full.jpg

Az őrület, a halál folyamatosan ott terjeng a levegőben, menjen az ember bárhová a blokkon belül. Ez az atmoszféra sejtelmessé és ijesztővé varázsolja a történetet, ami egyre durvábban igyekszik lesokkolni a nézőt. Ebben az arénás harcok utáni büntető játék is nagy szerepet játszik, amit azt hivatott elérni, hogy a vesztes megszabaduljon valamijétől. Lekötözik, elé tolnak egy nagy félkarú rablót, majd elindítják és a szerencsétlennek választania kell, hogy mikor álljon meg a gép. Az belassul, majd megáll valaminél, ami lehet akár vese, máj, szem, szív, kar, láb, de akár az enyhébb "haj" is. Ezután nyomban műtősök veszik körbe és el is távolítják a "szerencsés" testrészt megcsonkítva az áldozatot.

Érdemes megemlítenem még Shiro-t, a fehér hajú, különös öltözékben járkáló lányt, akinek nagyon kérdéses a múltja, de még a jelene is. Bárhova megy kérdőjelek kísérik, de a börtönben látszólag senkit sem zavar, hogy ott van, nem bonyolódnak vele mélyebb párbeszédekbe a származását illetően, vagy hogy miért van ott, ahol van.

deadman_wonderland_7_1689_1200_shiro_igarashi_ganta_red_man-1600x1200.jpg

A grafika jól mutat, a zenei aláfestés pedig szépen duruzsol az ember fülébe. Fel kell rá készülni, hogy vérontás minden részben van kisebb-nagyobb mértékben, így a vörös színnel gyakran találkozunk, továbbá néhány levágott testrész is befigyelhet itt-ott. De semmi gond, ehhez mint mondtam minden esetben egy nagyon hangulatos háttérzene fog szólni! :)

Az alapvető problémám az volt, hogy a karaktereknek túl sok vérük van. Akár több litert is képesek feláldozni testi szükségletük kárára és mégsem halnak meg, sőt miután összesnek, szokásuk újra felkelni és új rohamot indítani. Ez egy kissé irreálissá tette a küzdelmeket és a kaszaboltást, már ha egyáltalán beszélhetünk a realitás fogalmáról a sorozattal kapcsolatban.

Nagyon idegesítő viszont a sorozat felemás vége lett. A "madarak" szökése a "kalitkából" nem pont úgy sikerül, mint tervezték, vagy amire a nézők számítottak volna, ráadásul rengeteg kérdést hagy maga után megválaszolatlanul, ami roppant kényelmetlen helyzetbe tudja hozni az embert, lévén nem tudja megfelelően elkönyvelni az animét.

Igarashi.Ganta.full.480697.jpg

Pozitívumok:

  • szép grafika
  • jó zene + jó opening
  • változatos "véres" képességek
  • madaras kódnevek
  • őrültek

Negatívumok:

  • zavaros befejezés
  • önsajnáló gyámóltalan főhős

Mindent összevetve egy szórakoztató műsor volt, aminek szánhattak volna korrektebb befejezést, de végül is nem hagyott bennem rossz szájízt. Örülök, hogy megtekintettem és ajánlom mindenkinek, aki nem riad vissza pár darabokban heverő vérben ázó halottól.

DropTheWorld

Címkék: kritika sorozat szubjektív anime bemutató wonderland deadman deadman wonderland

4 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://randomanimekritika.blog.hu/api/trackback/id/tr836485603

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

xx18Rolandxx 2014.07.08. 22:19:26

Én úgy néztem meg az animét hogy előtte olvastam a mangát szóval volt viszonyítási alapom és hát a mangához képest elég összecsapott lett a sorozat de voltaképp ez is az epizódszámon hasalt el mint a legtöbb 12-13 részes anime.Habár évek óta rebesgetik a 2.szériát de szerintem arra keresztet vethetünk :)

Egyébként üdvözöllek a kritikusbloggerek világában remélem a közeljövőben még több cikket láthatunk majd tőled. Mindenesetre azt javaslom hogy vezess be te is egy pontrendszerű értékelést ahogyan nálunk is van. Jó munkát és sok sikert kívánok :)

DropTheWorld 2014.07.09. 05:29:55

Igen, sok baj szokott lenni a mangából adaptált sorozatoknál, és a legfőbb gond, hogy a gyártók legyintenek az ilyesmire, max kiadnak egy OVAt pluszba... :/

És köszönöm a kedves szavakat, tervezem, hogy a jövőben írni fogok még nagyon sok mindenről! :)

Mc Master 2014.07.10. 09:47:35

"És köszönöm a kedves szavakat, tervezem, hogy a jövőben írni fogok még nagyon sok mindenről! :) " - pl. cosplay?
.
amúgy kíváncsi vagyok erre a blogra, nem is annyira a tartalmára (mert az nekem kicsit idegen), hanem a jövőjére. ez ugye egy friss blog, pár napos, és érdekel, hogy hova fejlődik majd. mert lehet, hogy én nem nézek ilyen filmeket, azt azért tudom, hogy többmilliós rajongótábora van a világban.

sok sikert kívánok a munkához!

DropTheWorld 2014.07.10. 19:47:52

Nem, a cosplay távol áll tőlem, inkább maradok a mange és anime asztalnál. :)

Örülök, hogy kíváncsi vagy, igyekszem aktívkodni, és köszönöm!
süti beállítások módosítása